Глобалният икономически растеж ще остане стабилен тази година, след като през

...
Глобалният икономически растеж ще остане стабилен тази година, след като през
Коментари Харесай

МВФ: Глобалният икономически растеж ще остане стабилен през 2024 г.

Глобалният стопански напредък ще остане стабилен тази година, откакто през 2023 година беше по-добър от предстоящото, съобщи Международният валутен фонд (МВФ) в четвъртък, представен от Ройтерс. Ще е нужна обаче усилена работа за ускорение на темповете на напредък над ниските 3% в средносрочен проект.
Прочетете още
Говорителят на МВФ Джули Козак сподели на брифинг, че международната стопанска система наподобява се е насочила към „ меко приземяване “ със забавяща се инфлация и мощен пазар на труда, само че има заплаха по-бедните страни да изостанат още повече. Очаква се МВФ да разгласява актуализация на икономическите си прогнози по-късно този месец.

Във вторник Световната банка разгласява мрачна прогноза за 2024 година, като съобщи, че растежът на световния БВП (БВП) ще се забави за трета поредна година до 2,4%, а това ще изложи на риск задачите за понижаване на бедността.

По този повод Козак напомни, че ужасните прогнози за криза в доста райони преди година, не се сбъднаха през 2023 година

„ Така че международната стопанска система досега се оказва доста постоянна и чакаме тази резистентност да се резервира и през 2024 година “, съобщи представителят на МВФ, отбелязвайки, че инфлацията към този момент отстъпва.

Новините обаче „ не са единствено положителни “, защото настоящият напредък и този в кратковременен проект от към 3% е по-нисък от междинните темпове на международен напредък преди пандемията от към 3,8%.

„ Така че имаме още много работа, с цел да засилим растежа, изключително в средносрочен проект “, сподели Козак, добавяйки, че обстановката изисква постоянни политики и промени, които биха могли да покачат продуктивността.

На въпроса дали икономическата непоклатимост през 2024 година ще се популяризира и отвън Съединените щати, тя отговори, че има разлики в положението на страните и районите и риск бедните страни да изостанат още повече.

„ На тях ще им бъде най-трудно да се възстановят от поредност от разтърсвания, измежду които и последствията от пандемията, шоковете при цените на храните и петрола “, съобщи тя и добави, че фокусът на МВФ през 2024 година ще бъде подпомагането на най-уязвимите му членки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР